zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Mennyire befolyásolja a zárak működését a tél?

Már bőven bent járunk az őszben, és hamarosan jön a tél is. Ilyenkor már mindenki bőszen készül a hideg időre, felkészíti az autóját, a ruhatárát, és az otthonát is. A lakásban ellenőrizzük a fűtést, hogy minden rendben lesz-e, esetleg az ablakokat vagy az ajtókat, de a zárra már viszonylag kevés figyelmet fordítunk.

De kellene egyáltalán, vagy a hideg nem is befolyásolja a zárak működését? Aki azt hiszi, hogy a zárnak mindegy, hogy milyen évszak van, annak sose fagyott be az autózárja.

A bejárati ajtók zárjai manapság már nagy masszív anyagból készülnek, úgy, hogy ne zavarja meg őket, hogy kívül mínuszok vannak, belül pedig a fűtés miatt 21-25 Celsius fok. Ennek ellenére azért érdemes némi figyelmet szentelni a záraknak, ha épp az ajtókat ellenőrizzük, és készítjük fel a télre.

Ha egy picit akad, érdemes elébe menni a problémának, és beolajozni grafitporral vagy WD-40 kenőanyaggal. Házi zsiradékkal ne próbálkozzunk, mert az jó időben sem hatékony megoldás, télen meg egyenes merénylet a zárak ellen.

Időzíthetünk zárcserét télre?

Természetesen igen. Mivel egy komplett ablakcsere is megoldható a hideg időkbe, a zárcsere sem probléma egy ügyes szakembernek. Persze lehet mondani, hogy amíg kicserélik a zárat, addig az ajtó tárva-nyitva van, és az utcát fogjuk fűteni, így érdemesebb lehet tavaszig várni. Pedig ez hatalmas tévedés. Egy zárcsere nem tart annyi ideig, amit ne bírnánk ki többletköltségként a fűtésszámlánál. A zárszerelő sem szeretne hozzánk költözni, így biztosak lehetünk benne, hogy a lehető leghamarabb fogja megoldani a problémát.

A másik dolog, amit nem árt, ha figyelembe veszünk, hogy ha már zárcserére kerül a sor, annak általában komoly oka van, vagyis nem olyan, amit érdemes tologatni, vagy halogatni. Az elveszett kulcs, a meghibásodott zár mind olyan probléma, amivel nem lehet hetekig várni. Akár tél van, akár nyár, minél előbb meg kell csinálni. Ha jól működik egy zár, akkor a hideg alapvetően nem fogja befolyásolni a használatát, akkor sem, ha okoszárról van szó, mivel ezeket úgy készítik, hogy ellenálljon az időjárásnak.