ajtónyitás, ajtónyitás Mosonmagyaróvár, zárszerviz, zárszerviz Mosonmagyaróvár, zárszervíz, zárszervíz Mosonmagyaróvár, zárszerviz Óvár

Miért ne vegyünk olcsó zárakat?

Amikor zárcserére kerül a sor, adja magát a kérdés, milyen zárat vegyünk? Mivel sokan úgy gondolják, hogy a zár nem annyira lényeges kérdés, megveszik az első útjukba akadó, olcsó fajtát, és ezzel le is tudják a dolgot. Pedig egyáltalán nem mindegy, milyen zár van az ajtón.

Az olcsó, kínai zárak még mindig nagyon elterjedtek, pedig statisztikailag bizonyított tény, hogy ezeket a zárakat törik fel leggyakrabban a betörők. A megfelelő módszerrel akár öt másodperc alatt is ki lehet nyitni egy ilyen zárat, ezért a használata nem túl biztonságos.

A másik ok, ami miatt ne ár alapján döntsünk, hogy a biztosítók az ilyen zárakat egyáltalán nem fogadják el. Kevesen gondolnak bele, vagy olvassák el a szerződést betűről betűre, pedig a biztosításunk csak akkor él, ha a feltételeknek eleget teszünk, és ebbe a védelemmel ellátott zár is beletartozik.

Az olcsó zárak pont azért olcsók, mert az anyaguk is az, illetve semmilyen zárfeltörő módszer ellen nem védenek. Ezeket inkább messze kerüljük el, és válasszunk olyat, amivel biztonságosabbá tehetjük otthonunkat.

Mit vegyünk helyette?

A zárak között is rengetegféle van már, ráadásul a különböző fajták között is komoly eltéréseket tapasztalhatunk, attól függően, hogy milyen védelemmel vannak ellátva. Ha zárat keresünk, és lakásbiztosításunk is van, akkor csak olyan jöhet szóba, ami MSZ EN 1303 szabvány szerint készült.

Ezt biztosan elfogadja a biztosító, így nem lőhetünk mellé. Ha biztonsági ajtónk van, érdemes magas biztonságfaktorú zárat beszerezni hozzá. Sokan esnek abba a hibába, hogy megveszik a biztonsági ajtót, de a zárra már nem figyelnek.

Amennyiben biztosra akarunk menni választhatunk okos zárat is. Manapság egyre elterjedtebbek ezek a fajta, mobiltelefonnal vezérelhető fajták. Biztonsági szempontból jelenleg ez a legmagasabb fokozat.

Nem feltétlen azért, mert ne lehetne őket feltörni, hanem mert riasztórendszer bevezetése nélkül is riasztanak, sőt videófelvételt is készítenek. Egyes fajták azonnal jelzést küldenek a telefonunkra, ha valaki áll az ajtónkba. Érdemes megfontolni, mert már elérhető áron is lehet ilyet szerezni.