zárjavítás, zárjavítás Mosonmagyaróvár, zárszerviz, zárszerviz Mosonmagyaróvár, zárszervíz, zárszervíz Mosonmagyaróvár, zárszerviz Óvár

Igényel karbantartást egy ajtózár?

Vitatott kérdés, hogy egy ajtózárat kell-e karbantartani. A szakértők egy része azt tanácsolja, hogy ne piszkáljuk az ajtózárat, csak ha valami gond van vele, akad, szorul, vagy nem nyílik, mások szerint évente egyszer érdemes kenőanyaggal ellátni, hogy ne legyen vele gond. Hogy kinek van igaza, azt mindenki maga döntheti el, hogy a saját ajtajánál mit tapasztal. Ha nincs gond, akkor nem feltétlen kell hozzányúlni a zárhoz, és az sem jó, ha olyan gyakran olajozzuk megelőzésképpen, hogy már a kezünk is lecsúszik a kilincsről.

Bár a legtöbb szakértő nem javasolja a mai modern zárak karbantartását, ugyanakkor a régebbi zárak igen is igényelnek évente egyszer egy kis törődést, és némelyik mostani zári is hajlamos kiszáradni, ami miatt szorulni fog. Ha szorul, ne várjuk meg, míg nagyobb baj lesz, mindenképpen kezeljük a problémát, hiszen minimális odafigyeléssel és kevés ráfordítással a zárcsere drága költéségét tudjuk megspórolni. Szerelőt sem kell hozzá hívni, hiszen némi házi praktika is elég lesz hozzá.

A zár olajozásához a hűtőbe nyúlni tilos!

Ha szorul a zár, vagy az éves karbantartás hívei vagyunk, tartsunk szem előtt pár alapvető szabályt. A zárakat sosem szabad házi zsiradékkal olajozni. Az étolaj, olívaolaj, sertés vagy bármilyen állati zsír tilos, de a varrógépolaj és a babaolaj is. Ezek ugyanis sűrű anyagok, és képesek megtelepedni a zárban, sőt a sertészsír még be is tud penészedni, és zöldes massza formájában nagyon nagy károkat okozni a zárszerkezetben. Igaz, hogy ideig-óráig ezek is megoldják a zár akadását, de ha megelőző célzattal kenjük be ezekkel a zárat, inkább okozzuk a problémát, mint megelőzzük.

zárjavítás, zárjavítás Mosonmagyaróvár, zárszerviz, zárszerviz Mosonmagyaróvár, zárszervíz, zárszervíz Mosonmagyaróvár, zárszerviz Óvár

A zár olajozására léteznek kifejezetten zárolajok, de a grafitpor is nagyon hatékony megoldás. A legtöbb zárszaküzletben vagy barkácsboltban lehet kapni, kis kiszerelésben, ráadásul nem is drága. A bejuttatáshoz azonban a legtöbb esetben érdemes szétszedni a zárat. Akik nem szeretnének a zárszerelésbe is belefogni, számukra a WD-40 kenőanyag lehet a megoldás, hiszen nem csak hatékonyan tisztít és olajoz, de a zárat sem szükséges szétszedni miatta, mivel tartozik hozzá egy kis cső, aminek a segítségével könnyedén be lehet juttatni a zárba.