zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Így cseréjünk zárat házilag

A zárcsere nem nagy ördöngösség, ezért ha van egy kis műszaki érzékünk, és nem először van a kezünkben csavarhúzó, akkor bátran megpróbálkozhatunk vele magunk is. Bejárati faajtó estén két eshetőség lehet, vagy az ajtó külső részére szereljük a zárat, vagy pedig az ajtófélfába, ezt süllyesztett belső ajtózárnak hívják.

Ha utóbbival próbálkozunk, készüljünk fel rá, hogy ennél a zártípusnál lesz egy acélnyelvvel is, mely beleilleszkedik az ajtófélfába süllyesztett lemezbe. Attól nem kell tartanunk, hogy a zár helyét is nekünk kell kifaragnunk, mivel cseréről van.

Az első lépés, hogy kivesszük a régi zárat, és az újat a helyére próbáljuk. Ha nem illeszkedik rendesen, akkor fúró és véső segítségével elegyengethetjük, ahol szükséges, hogy pontosan illeszkedjen. Ha kész, a kifúrt üregbe tegyük be a zárat. Ezután jelöljük be az előlap helyét az ajtó élén.

Ha szükséges, itt is rásegíthetünk vésővel, hogy tökéletesen passzoljon. Ha minden üreg kész, és a zárszerkezet, az előlap, és a kulcslyuk is passzol, akkor csavarozzuk be a helyére a zárszerkezetet. Ha az ajtó teljesen új, és a különböző üregeket nekünk kell kialakítani, akkor legyünk nagyon precízek a mérés és a kialakítás során.

Külső zár cseréje

A másik zártípus, a külső zár, melyre jellemző, hogy az ajtó külső oldalán csak a cilinder zár látszik, maga a szerkezet nem, a belső oldalon pedig egy gombbal nyílik-csukódik az ajtó. A rég zár eltávolítása után először az alátét-lemezt illesszük a cilinderre, majd a meglévő helyre illesztjük.

zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Ezután a szerkezet alaplapját illesszük az ajtó belső oldalára, majd becsavarozzuk a helyére. A következő lépes a belső oldali zár helyére illesztése. Érdemes odafigyelni a cilinderzár helyére is, ugyanis előfordulhat, hogy hosszabb, mint amire nekünk szükségünk van. Ebben az esetben fémfűrésszel levághatunk belőle.

Ezután illesszük a helyére a zárnyelvet elnyelő házat is, ha szükséges vésővel mélyíthetünk a helyén. Aki kicsit is ért a zárakhoz, és a szereléshez, könnyű szerrel ki tudja majd cserélni az otthoni zárakat.

Azt azonban jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a biztonsági ajtók esetében a garanciát kockáztathatjuk, illetve a rosszul beszerelt zárral tálcán kínáljuk otthonunkat a betörőknek, ezért csak akkor álljunk neki a zárcserének, ha valóban biztosak vagyunk benne, hogy a lehető legpontosabban meg is tudjuk csinálni.