zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Mi legyen, ha beletört a kulcs a bejárati ajtóba?

Sajnos nem ritka az, hogy egy zárszerkezet idővel annyira elöregszik, hogy már csak feszegetve tudjuk kinyitni az ajtót, mivel a zárbetét akad és beragad. Ezekben az esetekben, ha a zárbetéthez tartozó kulcs is el van már öregedve, és elkopott, akkor könnyen megeshet, hogy a feszegetés következtében egyszer csak beletörik a zárba a kulcs.

Ez természetesen nagyon sok kellemetlenséget, és bosszúságot tud okozni, sokan pánikba is esnek, pedig nem feltétlenül olyan rossz a helyzet azért. Célszerű az első pánik után egy nagy levegőt venni, megnyugodni és kigondolni, hogy mi legyen a következő lépés a probléma megoldására.

Így előzhető meg a baj!

Sajnos a legtöbb esetben a kulcs beletörése a zárba valójában a mi hibánk. Ez nem annak köszönhető, hogy túl erősen próbáljuk elforgatni a kulcsot a zárbetétben, hanem azért mert halogattuk a rosszul működő zárbetét kicserélését vagy az esetleges javítását. Ezekben az esetekben elsőként azt fogjuk tapasztalni, hogy kicsit akad a zár vagy szorul az ajtó, így kicsit nehezebb bejutni az otthonunkba. Ezeknél a jeleknél már nem ártana szakembert hívni, hogy megszerelje a zárat, ám a legtöbben sajnos hajlamosak vagyunk félretenni az ilyen dolgokat, hiszen úgy vagyunk vele, nem olyan sürgős azt megcsináltatni.

Egy ideig természetesen így is tudjuk használni az zárat, de előbb vagy utóbb, vagy teljesen beragad, vagy bele fogjuk törni a kulcsot a zárba. Ilyenkor pedig már kár rágódni azon, hogy nem csináltattuk meg időben.

Az alacsonyabb áron kapható zárbetétek sokszor sajnos silányabb minőségűek is, ezekkel pedig gyakran elő szokott fordulni az, hogy gyorsabban elkopik, megöregszik. Sokszor az ezekhez a zárbetétekhez járó kulcs sem csúcsminőségű anyagból készült így pillanatok alatt bele tudjuk törni azt a zárba.

Ilyenkor az a szerencsésebb eset, amikor úgy törtük bele a kulcsot a zárba, hogy annak egy kis része kilóg a zárszerkezetből, mivel ezekben az esetekben egy kisebb méretű csipesszel könnyen hozzáférhetünk, és kiszedhetjük a zárszerkezetből anélkül, hogy abba bármilyen kárt is tennénk.

Ilyenkor, ha a zárral amúgy nem volt gond, csak a kulcs kopott el, gyengült meg és emiatt törtt bele a zárba, akkor csak egy új kulcsot kell másoltatnunk valamelyik meglévőről, és valószínűleg nincs is szükség zárcserére. Ha azonban a kulcs beletört fele nem lóg ki a zárszerkezetéből, akkor mindenképpen zárszerelő szakember segítségét kell kérnünk. Ő pedig nagy valószínűséggel a zár szétszerelése után azonnal javasolni fogja a zárszerkezet cseréjét is.