zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Miért fontos, hogy a lakásbiztosítás apró betűs részét is elolvassuk, és mi köze ennek a zárakhoz?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, akkor általában csak arra figyelünk, hogy mennyibe is fog ez nekünk kerülni havonta, negyedévente vagy évente, és hogy mi mindenért fizet majd a biztosító, ha kár ér minket. Amire kevesebben figyelnek, azok a feltételek, az úgymond apró betűs rész. Ebben nagyon fontos információkat találunk arról, hogy mit nyújt a biztosító, milyen kötelezettségei vannak felénk, és azt is tartalmazza, hogy nekünk milyen feltételeknek kell megfelelnünk, hogy kár esetén valóban fizessen is.

De ez miért lényeges a zárak esetén? Nos, azért, mert a betöréses lopás is fent van azon a listán, ahol azt taglalják, milyen kár esetén fizet a biztosító. A zárak megléte az egyik alapfeltétel, de nemcsak az a fontos, hogy legyen zár az ajtón, mert ugye ez mindenhol teljesül, hanem az is fontos, hogy ez a zár milyen. A feltételek között pontos leírást találunk a megfelelő zárfajtákról, amelyek megléte alapfeltétel annak, hogy a biztosító fizessen is, ha kár ér minket. Ha nem teljesítjük a feltételeket, a biztosító nem fog fizetni.

Megtagadhatja a fizetést a biztosító, csak mert nem olvastuk el a feltételeket?

Igen. Ez sajnos sok esetben meg is történik. Sokan védekeznek azzal, hogy nem olvasták a feltételeket, mert a biztosító munkatársai nem hívták fel a figyelmüket erre, nem szóltak, hogy ilyen  feltétel is van, és mivel nem kaptak teljes körű tájékoztatást, rájuk nem vonatkoznak a feltételek. A gond sajnos ezzel az érveléssel az, hogy a törvény nem ismerete még nem ment fel minket a betartása alól, vagyis attól, hogy nem tudjuk a feltételeket, attól még azok vonatkoznak ránk. Az persze már más kérdés, hogy a biztosító munkatársának kötelessége-e a felvilágosítás vagy sem, különösen úgy, hogy a szerződést az apró betűs részekkel együtt meg is kapjuk.

Amikor lakásbiztosítást kötünk, mindenképp kérdezzük meg, hogy hol találjuk meg az ilyen jellegű információkat, mert így nem maradnunk le olyan szabályokról, amelyeket be kell tartanunk, így a kártérítést sem bukjuk el egy esetleges kár esetén.