zárcsere, zárcsere Óvár, zárszerviz, zárszerviz Óvár, zárszervíz, zárszervíz Óvár

Miért törik bele a kulcs a zárba? Mindig a zár a hibás?

A zárba törött kulcs esete gyakoribb, mint azt gondolnánk. Sokan persze úgy gondolják, hogy csak a zár lehet az oka, ha ez megtörténik, pedig a valóság az, hogy nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet. Vannak esetek, amikor nem a zár a hibás, de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis az esetek többségében valóban a zár okozza a legnagyobb gondot. Ennek természetesen előjelei is szoktak lenni, mégpedig a zár akadása. Ha akad a zár, akkor már sejthető, hogy valami nincs rendben a zárral, és ilyenkor tenni is kell valamit, vagy a kulcs valóba bele fog törni a zárba, jobb esetekben pedig beszorul.

Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy megolajozzuk a zárat, hiszen az akadást az esetek nagy többségében a zár kiszáradása okozza, vagyis nincs meg a megfelelő kenés a működéséhez. Az olajozás szó ne tévesszen meg minket, nem feltétlen olajjal kell orvosolni a problémát. Sokan követik el azt a hibát, hogy étolajat, uram bocsá zsírt kennek a zárba, pedig ez hiba. A WD-40 kenőanyag, a zárolaj, vagy a grafitpor jobb lehetőség, inkább ezeket használjuk. Ha azonban a gond nem oldódik meg, akkor nem a zár a ludas, de akkor mi?

Amikor a kulcs a ludas, avagy nemcsak a zár hibája lehet, ha a zárba törik a kulcsunk

Mivel a zárnyitáshoz nemcsak zár, de kulcs is kell, így értelem szerűen, ha nem a zár a hibás, akkor a kulcs. A zár akadását is okozhatja a kulcs, de természetesen minden előjel nélkül is beletörhet a zárba. Ez akkor történik meg, ha a kulcs sérült, törött, mert ekkor nem biztos, hogy akadni fog a zár, de kinyílik, hanem akad, a kulcs pedig a feszegetés hatására beletörik a zárba. Ha akad a zár, sose feszegessük a kulcsot. Amit tehetünk, hogy nyitás előtt mindig egy pillantást vetünk a kulcsra, ha sérülést látunk, na használjuk a kulcsot.

A kulcs deformálódása is okozhatja a bajt. Ilyenkor a már említett akadás fog jelentkezni, hiszen ha nem egyenes a kulcs, akkor a deformálódás miatt nem fog jól működni. A deformált kulcsokat azonnal cseréljük ki, és másoltassunk újat.